Kimchi - probiotyczna "żywa" kiszonka
Czym jest koreańska kiszonka i jakie posiada właściwości?
Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg rocznie, magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata, historia jego wytwarzania sięga 1000 lat wstecz, a jakby tego było mało tradycja jego przygotowania została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Mowa oczywiście o koreańskiej kiszonej kapuście, czyli kimchi. Słowo “kimchi” oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego “chimchae” oznaczającego solone warzywa.
Kimchi– probiotyczna „żywa” kiszonka opracowana według naszej własnej receptury i przygotowywana w naszej manufakturze z największą starannością. Niepasteryzowana, naturalna, bez konserwantów (uwaga: może wyjść ze słoika, dlatego należy przechowywać kimchi w lodówce i raz na jakiś czas odkręcić słoiczek, aby uwolnić gazy powstające w wyniku ciągłej fermentacji).
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które przygotowuje się z fermentowanych lub kiszonych warzyw co ciekawe kimchi uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw świata.
Składa się ono zazwyczaj z kapusty pekińskiej, rzodkwi, marchwi i innych dodatków oraz posiada bardzo intensywny smak i zapach. Ostry smak to zasługa specjalnej odmiany papryki chili o nazwie gochugaru oraz imbiru.
Nasza wersja kimchi to intensywna w smaku zdrowa kiszonka gwarantująca eksplozję smaku, która przekona do siebie nawet największych sceptyków tego dania.
Kimchi jest naturalnym probiotykiem, a jego spożycie może wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego, posiada ono wiele cennych witamin i minerałów takich jak witaminy A, C, B1, B2, wapń i żelazo. Dodatkowo stanowi bogate źródło bakterii kwasu mlekowego (lactobacillus), które wspomagają trawienie.
Jak jeść? Najlepiej prosto ze słoika lub jako dodatek do wielu dań takich jak sałatki, kanapki, dania obiadowe, zupy oraz jako dodatek do wrapów i burgerów.
Obie wersje naszego kimchi zawierają paprykę gochugaru, która nadaje specyficznego ostrego i wyraźnego smaku. Ostry smak jest jedną z głównych cech charakterystycznych tradycyjnego kimchi dlatego:
UWAGA dla wrażliwców nasze kimchi w wersji łagodnej również posiada ostry intensywny smak jest jednak dużo słabszy niż w przypadku wersji ostrej.