Czym różni się olej lniany od oleju budwigowego? To jedno z pytań, które zadajecie nam najczęściej podczas zakupu oleju lnianego.
Nazwa olej budwigowy czy też dieta budwigowa pochodzi od nazwiska Johanny Budwig niemieckiej biochemiczki, która prowadziła badania nad kwasami tłuszczowymi oraz ich wpływem na zdrowie człowieka.
Olejem budwigowym możemy nazwać jedynie olej lniany, który jest tłoczony na zimno, nierafinowany oraz zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w składzie na poziomie 50-60%.
Czy wiecie, że odpowiednio wytłoczony olej lniany zawiera od 26 do 58% kwasu alfa-linolenowego, od 5 do 23 %. kwasu linolowego?
Dieta Budwigowa polega na dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników: witamin, węglowodanów, błonnika, minerałów, a przede wszystkim kwasów wielonienasyconych omega-3 zawartych właśnie w oleju lnianym tłoczonym na zimno (tylko odpowiednio wytłoczony olej w temperaturze nie przekraczającej 35-38 stopni).
Olej lniany z Warmińskiej Manufaktury jest tłoczony na zimno w temp. 38°C, niefiltrowany, olej należy przechowywać w lodówce zarówno przed jak i po otwarciu.
Oleje tłoczymy na bieżąco i w niewielkich ilościach dlatego mają Państwo gwarancję, że otrzymujecie olej świeży wytłoczony około 3 dni przed wysyłką.
Nasze oleje tłoczymy na prasie ślimakowej wykonanej w całości ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej, przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Prasa wyposażona jest w specjalnie zaprojektowany układ chłodzący dzięki czemu temperatura tłoczonego oleju nigdy nie przekroczy 38°C, co zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych.
Olej lniany wspomaga leczenie chorób i dolegliwości związanych z:
• układem naczyniowo-sercowym,
• nowotworami,
• układem nerwowym,
• układem trawiennym,
• układem odpornościowym,
• nadwagą i otyłością (korzystnie wpływa na przemianę materii)
Olej lniany bardzo często stosowany jest w dietach w celach prozdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że oleju nie można podgrzewać, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę wartości odżywczych w nim zawartych.
Olej należy stosować na zimno jako dodatek do dań, doustnie lub w formie zdrowotnych mikstur bardzo popularnych i często stosowanych na poprawę wzroku, wyglądu skóry, włosów jak również w walce z przeziębieniami oraz innymi dolegliwościami.
Najpopularniejszą tego typu miksturą jest połączenie oleju lnianego z miodem, cytryną oraz czosnkiem – warto spróbować!
Olej lniany jest świetnym rozwiązaniem na wzmocnienie odporności u dzieci, tłuszczę są jednymi z podstawowych elementów diety dziecka,
Zawarte w oleju lnianym nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają prawidłowy rozwój mózgu, wzroku jak również wzmacniają odporność u dzieci. Znajdujące się w oleju kwasy Omega 3 mają działanie przeciwzakrzepowe, pomagają w walce z alergiami, wpływają na działanie układu nerwowego, normalizują ciśnienie tętnicze jak również są pomocne w walce z otyłością!
w temp. 38°C
Kwasy Omega 3 działają między innymi przeciwzakrzepowo, przeciwalergicznie, normalizują ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością czy wpływają na działanie układu nerwowego.
Olej lniany z Warmińskiej Manufaktury zawiera:
• kwasy omega-3, omega-6, omega-9
• nasycone kwasy tłuszczowe,
• naturalną witaminę E.
Dawkowanie:
Dawkowanie oleju lnianego nie jest ściśle określone, dr. Budwig w swojej diecie zalecała osobie dorosłej spożycie 6-8 łyżek oleju dziennie.
Niektóre źródła zalecają aby obliczać spożycie oleju według masy ciała: 1g oleju na 1kg masy ciała. Spożycie oleju obliczone na podstawie masy ciała należy traktować jako maksymalne spożycie oleju dziennie.
Możemy przyjąć poniższe spożycie:
- Osoba dorosła: 1-6 łyżek dziennie
Dziecko: 1-2 łyżki dziennie
Olej lniany bardzo często jest wykorzystywany w kuchni jako dodatek do sałatek, chleba, twarogu, jogurtów owsianek, zup oraz wielu innych dań zawsze stosowany na zimno.
W naszej manufakturze często wykorzystujemy olej lniany do przygotowania domowego majonezu jednak najczęściej dodajemy go do ulubionych śledzi.
Przykładowy przepis na śledzie z żurawiną i migdałami:
Przepis:
– filety śledziowe al’la Matjas opakowanie 460g
– cebula 1 sztuka
– suszona żurawina 1/3 szklanki
– migdały 1/3 szklanki
– 200ml oleju lnianego
– pół łyżeczki suszonego tymianku
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Śledzie pokroić na 2-3cm kawałki, cebulkę pokroić w dowolny sposób (jak kto lubi ), dodać posiekane migdały, suszoną żurawinę, tymianek, pieprz następnie zalać olejem lnianym i wymieszać.
Całość przełożyć do słoika lub pojemnika z pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!