Olej z czarnuszki - zawartość tymochinonu i proces sedymentacji.
Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki dzięki zawartości tymochinonu, karwakrolu, steroli, witamin i minerałów wykazuje silne działanie prozdrowotne.
- wzmacnia układ odpornościowy – zmniejsza podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe
- działanie antyhistaminowe – łagodzi alergie , katar sienny, AZS
- działa przeciwzapalnie
- obniża ciśnienie krwi
- obniża poziom cukru we krwi
- skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- wspomaga pracę wątroby
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego – refluks, choroby wrzodowe
- wspomaga leczenie wielu chorób układu naczyniowo-sercowego
Nasz olej z czarnuszki posiada najwyższa potwierdzoną badaniem laboratoryjnym zawartość Tymochinonu w oleju z nasion czarnuszki – 8,96 mg/ml !
Tymochinon to olejek eteryczny, któremu przypisuje się większość prozdrowotnych właściwości oleju z czarnuszki.
Nasza autorska, innowacyjna metoda tłoczenia oleju, w warunkach chłodniczych bez dostępu światła i powietrza pozwoliła nam stworzyć wyjątkowy produkt, którego jakość potwierdziły badania laboratoryjne.
Jak tłoczymy nasz olej?
Olej z czarnuszki tłoczymy ze starannie wyselekcjonowanych nasion czarnuszki egipskiej metodą na zimno w temperaturze 38°C.
Niską temperaturę tłoczenia udaje nam się uzyskać dzięki zastosowaniu wodnego chłodzenia cylindra prasy ślimakowej. Wszystkie nasze tłocznie wykonane są z certyfikowanej stali nierdzewnej przeznaczonej do produkcji spożywczej.
Przed procesem tłoczenia nasiona są starannie czyszczone, posiadają odpowiednią temperaturę oraz wilgotność, dzięki czemu wytłoczony olej już po 24 godzinnym procesie sedymentacji jest klarowny i gotowy do wysłania do naszych klientów. Odpowiednie przygotowanie nasion pozwala nam pominąć proces filtracji, który napowietrza i nagrzewa olej nawet do 60°C.
Nasze oleje przez cały proces technologiczny nie mają kontaktu z żadnymi tworzywami sztucznymi, wszystkie naczynia, pojemniki, zbiorniki itp. które mają kontakt z olejem wykonane są ze stali nierdzewnej lub szkła.
Nasz olej z czarnuszki jest niefiltrowany, poddajemy go jedynie procesowi naturalnej sedymentacji.
Sedymentacja polega na opadaniu zanieczyszczeń pod wpływem grawitacji na dno zbiornika sedymentacyjnego. Świeżo wytłoczony olej jest mętny i czarny ze względu na dużą ilość zanieczyszczeń, których znaczną cześć stanowią drobinki nasion przeciśnięte razem z olejem przez otwory w cylindrze prasy ślimakowej. Niestaranne oczyszczenie nasion powoduje przedostanie się do oleju również pyłu, piasku i innych zanieczyszczeń zebranych podczas żniw wraz z nasionami.
W Warmińskiej Manufakturze przykładamy bardzo dużą uwagę do starannego oczyszczenia nasion i odpowiedniego przygotowania surowca przed procesem tłoczenia, dzięki temu po 24 godzinnej sedymentacji, klarowny olej jest gotowy do rozlania i wysłania do naszych klientów.
Wyjątkowe właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki to w głównej mierze zasługa dwóch olejków eterycznych – Tymochinonu i Karwakrolu, które zawarte są w oleju a nie w osadzie.
Olej z czarnuszki z Warmińskiej Manufaktury to gwarancja otrzymania oleju najwyższej jakości, klarownego, bez osadu, który często stanowi nawet 50% surowego oleju.
Jak stosować olej z czarnuszki:
Dorośli: 1/2 do 1 łyżki dziennie
Dzieci powyżej 3 roku życia : 1/4 do 1 łyżeczki dziennie.
Dzieci poniżej 3 roku życia : po konsultacji z lekarzem
Nie zalecamy picia oleju na czczo, ze względu na jego bardzo intensywny ostry smak. Proponujemy zacząć od od małej ilości i stopniowo zwiększać ilość spożywanego dziennie oleju. W połączeniu ze słodkim syropem, sokiem lub miodem z pewnością ułatwi podawanie go najmłodszym.
Oleju nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.
Zastosowanie w kosmetyce:
Olej z czarnuszki wykorzystywany jest w kosmetologii i dermatologii.
Działa pozytywnie w walce z:
• alergiami
• grzybicą
Stosowany do:
• oczyszczania twarzy
• bezpośrednio na skórę twarzy i ciała
• do olejowania włosów
• jako dodatek do kremów i balsamów