
Dynia znana jest wszystkim głównie jako warzywo wykorzystywane w kuchni, jednak olej z pestek dyni ma wiele drogocennych właściwości. Olej z pestek dyni ma bardzo intensywny zielono czerwony kolor często nazywany przez naszych klientów „rubinowym” a jego smak jest orzechowy i wyraźny. Nasz olej tłoczony jest z surowych, nieprażonych polskich pestek dyni bezłuskowej odmiany Gleisdorfer.
Olej z pestek dyni jest skutecznym sposobem wspierania walki z pasożytami, męskimi problemami z prostatą a dodatkowo według niektórych źródeł („British Journal of Psychiatry”) badania wykazują, że olej ten ma pozytywny wpływ na samopoczucie dzieci cierpiących na depresję! Zawarte w oleju silne oksydanty (barwniki karotenoidowe) wpływają na zmniejszenie ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.
„Karotenoidy chronią organizm przed schorzeniami związanymi z działaniem reaktywnych form tlenu. Zmniejszają ryzyko zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu, zaćmy i zwyrodnienia plamki ocznej, chorób nowotworowych oraz szeregu dolegliwości degeneracyjnych wieku starszego . Występowanie tych związków w diecie wskazuje na zmniejszone ryzyko nowotworu prostaty „ [Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka]
Pestki dyni stanowią cenne źródło składników odżywczych, zawierają:
- 37,8-45,4% tłuszczu,
- 25,2-37% białka,
- 11% węglowodanów,
- 6% błonnika pokarmowego
- witaminy m.in. kwas foliowy, niacyna, A, C i E) i
- składniki mineralne: sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez, mangan, selen, cynk
Walka z pasożytami- olej z pestek dyni bogaty jest w kukubitacynę, która działa paraliżująco na większość pasożytów układu pokarmowego, dlatego jest on tak skuteczny w walce z tymi nieprzyjemnymi przypadłościami. Dodatkowo co ciekawe jest on skuteczny również u zwierząt śmiało więc można podawać go w niewielkich ilościach swoim pupilom. Kuracja olejem z pestek dyni powinna trwać minimum dwa tygodnie.
Stosowanie oleju z pestek dyni chroni wzrok oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę dzięki zawartych w nim zeaksantynie, luteinie oraz witaminie A.
Dla rodziców niejadków jest skutecznym sposobem na wspomaganie apetytu u dzieci, ponieważ wzmaga on apetyt oraz wspomaga pracę narządów trawiennych.
Olej z pestek dyni stosowany jest przez wielu mężczyzn z problemami z prostatą, ponieważ korzystnie wpływa na walkę z tymi męskimi przypadłościami poprzez zawarte w oleju fitosterole regulujące gospodarkę hormonalną organizmu. Fitosterole obniżają zbyt wysoki poziom hormonu DHT odpowiedzialnego za przerost prostaty, zatem stosowanie oleju z pestek dyni ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie gruczołu krokowego, który odpowiada za oddawanie moczu oraz zapobiega jego przerostowi.
Olej z pestek dyni z Warmińskiej Manufaktury jest tłoczony na zimno w temp. 38°C, niefiltrowany, olej należy przechowywać w lodówce zarówno przed jak i po otwarciu.
Oleje tłoczymy na bieżąco i w niewielkich ilościach dlatego mają Państwo gwarancję, że otrzymujecie olej świeży wytłoczony około 3 dni przed wysyłką.
Właściwości:
• źródło witamin z grupy B oraz witamin A, E, D, C
• zawiera: selen, potas, cynk, skwalen, fitosterole oraz kwasy Omega-6
• śladowe ilości Omega-3 (tu polecamy olej lniany jako uzupełnienie)
• działa w walce z pasożytami
• zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów
• zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę
• wspiera funkcjonowanie układu nerwowego
• napina, działa przeciwzmarszczkowo
• redukuje rozstępy
• działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
Dawkowanie:
Osoba dorosła – 2 łyżeczki (po jednej łyżeczce rano i wieczorem)
Dziecko do lat 9 – 1 łyżeczka raz dziennie najlepiej na czczo (w przypadku wprowadzania olejów u dzieci zawsze zaleca się konsultację z lekarzem)
Olej z pestek dyni jest chętnie stosowany w kuchni jako dodatek do sałatek, zup kremów, musli i wielu innych potraw.
Pamiętajmy jednak, że oleju tłoczonego nie należy podgrzewać ponieważ traci on swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej!
Nie zapominajmy o pestkach dyni, które również mają wiele drogocennych wartości i świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie dać czy dodatek do uwielbianych przez nas granoli takich jak: granola z żurawiną czy granola z jabłkiem !
Do produkcji naszych olejów używamy w większości nasiona roślin uprawianych w naszym gospodarstwie. Aby zapewnić najzdrowszy i najwyższej jakości surowiec podjęliśmy decyzję o stopniowym przechodzeniu na uprawy ekologiczne. Jednocześnie dokładamy wszelkich starań, aby surowce spoza naszego gospodarstwa pochodziły od sprawdzonych dostawców i posiadały certyfikaty ekologiczne.